guia per aprendre a meditar

Aprendre a meditar: 7 passos bàsics per començar

Per saber el que realment vols i què necessites de debò primer has d’aprendre a connectar amb el teu interior. Això és el que s’aconsegueix amb la meditació: connectar amb la teva part més autèntica. Però té moltes altres virtuts…

La meditació ja no és cosa només del Dalai Lama. Cada dia són més els famosos com Penélope Cruz, Madonna o Pau Gasol que opten per aquesta tècnica per trobar el benestar i la pau interior. La paraula meditació prové del llatí meditatio, un exercici intel·lectual amb més de 5.000 anys. Segons el diccionari, és l’aplicació de la ment a la consideració atenta d’un mateix, d’alguna cosa relacionada amb la pròpia existència. I és que, quan t’atures i centres l’atenció en el teu interior, en la teva respiració, i deixes que els pensaments passin com si no fossin teus, la pau i el silenci envaeixen el teu cos i la teva ànima.

Beneficis de la meditació:

  • Centrar-te exclusivament en el moment present i, com diu Osho, si et concentres en el present no hi pot haver sofriment, només pateixes si anticipes el futur o si tens melangia del passat.
  • Gaudir d’un estat on ja no ets presoner dels teus pensaments. Distanciar-te i relativitzar els problemes del dia a dia.
  • Connectar amb la teva faceta més espiritual. Fomentar la concentració, que és una bona eina per combatre l’estrès que provoca la dispersió.
  • Recuperar la salut física i mental o millorar el rendiment tant a nivell laboral com esportiu. Es pot meditar centrant l’atenció en la respiració o bé incorporant visualitzacions que poden tenir un objectiu terapèutic.
  • Combatre les conseqüències de l’estrès, millorar l’ansietat, recuperar la serenitat, conèixer-te millor a tu mateix, saber quines són les teves prioritats, els teus objectius, equilibrar el caràcter…

Aprèn a meditar en 7 passos

  1. Crea un ambient tranquil, relaxant i silenciós on ningú et pugui molestar.
  2. Seu en una cadira o sobre un coixí. No cal que creuis les cames (posició de lotus) ni que les posis en una posició inusual. Asseu-te còmodament, ja que has de mantenir la mateixa postura durant uns minuts sense que la ment es distregui.
  3. Tanca els ulls, o mantén-los oberts sobre un objecte o una imatge tranquil·la que puguis observar –com, per exemple, una espelma–, o simplement centra tota l’atenció cap a la respiració.
  4. Assegura’t que la posició et permet respirar naturalment. Millor que no facis aquest exercici estirat, ja que et podries adormir.
  5. Relaxa’t repassant cada múscul, cada part del teu cos, des dels peus fins al cap.
  6. Concentra’t en la teva respiració, sense modificar-la, observa com entra i surt l’aire pel nas i com flueix a través del cos fins a aconseguir que els teus pensaments siguin més tranquils i estiguin més centrats en la respiració.
  7. Deixa que els pensaments passin sense analitzar-los ni jutjar-los.

com iniciar-se en la meditació

Exigències de l’exterior? evita que et sobrepassin

Després de meditar pots veure les coses des d’una altra perspectiva i trobar solucions on abans només hi havia problemes. Et pot ajudar a treure emocions o energies que fins ara no t’atrevies a mostrar o que no saps expressar d’una altra manera. De fet, s’ha vist que amb la meditació s’incrementa l’activitat del lòbul frontal esquerre, una regió cerebral on se situen les emocions positives. A més, es redueix la por i la ràbia, perquè es facilita un estat afectiu més positiu en augmentar el nivells de GABA, un neurotransmissor que fomenta la concentració

Si vols saber-ne més, als centres YogaOne comptem amb diferents classes de ioga on la meditació pren un paper important, a més dels diferents cursos de ioga impartits per professors destacats que realitzem al llarg de l’any. Consulta més informació a la nostra web.

Posted in Meditació and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *