savasana postura de yoga

Savasana, la postura més important

La paraula Savasana es compon de dues parts: sava que vol dir cadàver i asana que vol dir estar en la postura

Savasana és l’asana o postura que adoptem habitualment per tancar la pràctica de ioga. Sembla una postura fàcil i assequible a primera vista però si aprofundim en el que es busca en aquesta postura de ioga veurem que de simple no en té res.

En l’àmbit corporal, ens permet relaxar tot el cos al màxim, sempre que ens centrem i posem atenció a tots els detalls. No és només estirar-se i dormir, sinó que cal posar atenció a la disposició del cos: les mans han de mirar cap amunt, rotant les espatlles i obrint el pit, abandonar el pes del cos a terra sense que hi hagi zones tenses, sempre buscant la relaxació de la musculatura més profunda, no només la superficial, aquesta és la primera dificultat del savasana.

En l’àmbit fisiològic, el sistema nerviós es calma i es relaxa, permetent que la sensació global sigui més profunda i calmar les emocions. I aquí ve l’altre dificultat de savasana: no adormir-se, hem d’aconseguir un estat de relaxació però mantenint-nos conscients i connectats en el present, en un estat d’observació. Si et quedessis dormit no passa res, potser és el que el teu cos necessitava!

Deixar la ment desperta, però sense activar-se és una altre dificultat, és un moment de quietud en què el cos no fa esforços i ens abandonem, és molt fàcil que la ment fabriqui idees i intenti escapar-se amb pensaments. Com en totes les asanes de ioga, necessitem pràctica, no parlem de postura sinó de l’actitud.

El cos relaxat en total immobilitat, la ment reduïda al mínim però mantenint-se en vigília. Només existeix l’instant present. Et sembla fàcil o difícil?

Coneix més sobre la meditació i les dimensions de la ment en aquest post.

Posted in Ioga and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *