meditació i les dimensions de la ment

La meditació i les dimensions de la ment

La meditació és una pràctica que ens permet arribar a la part més profunda del nostre ésser i, a través d’aquesta, descobrir les diferents dimensions de la nostra ment

La ment té tres àrees de manifestació o dimensions. La que més coneixem és la conscient o estat de vigília. Aquest és l’estat en què funcionem en la vida quotidiana. Durant la vigília som conscients del nostre cos físic i ens relacionem amb el món exterior a través dels cinc sentits. Però n’hi ha més.

La segona dimensió: el subconscient

El nivell subconscient es correspon amb l’estat de somni. Quan totes les nits habitem en aquest pla perdem la consciència del cos físic i els sentits es desconnecten. Però la ment segueix activa utilitzant el material emmagatzemat a la memòria. La majoria dels somnis són producte dels nostres condicionaments i representen una vàlvula d’escapament i digestió per a les nostres tensions internes i les nostres contradiccions.

La tercera dimensió: l’inconscient

La tercera dimensió de la ment està relacionada amb l’estat de son profund. Quan hi entrem, ignorem totalment la nostra existència. La consciència es desconnecta del cos físic i del pensament. En no haver-hi cap activitat mental vivim en un estat de completa beatitud del qual no recordem res en despertar-nos. Només ens queda una magnífica sensació de recuperació i descans.

Meditació iòguica

Es tracta d’un viatge a través d’aquestes tres dimensions. Comencem a la dimensió conscient desenvolupant atenció i relaxació. Després penetrem en el nivell subconscient i trobant-nos amb tot tipus de manifestacions del material emmagatzemat a la memòria. És llavors quan tenim l’oportunitat de processar els nostres condicionaments i contradiccions per aconseguir la purificació mental. Un cop duta a terme la purificació dels continguts mentals es produeix la immersió en la dimensió inconscient. Però a diferència del que succeeix durant el so profund, en el procés meditatiu la consciència roman activa.

meditació i les dimensions de la ment

La ment universal

Mentre que la ment conscient i subconscient tenen un caràcter individual, el nivell inconscient és col·lectiu i podem identificar-lo amb la ment universal on està inclosa tota la informació sobre l’univers i sobre l’existència. En l’estat de meditació la ment individual es reintegra en la ment universal on adquireix i realitza tot el seu potencial.

El quart estat: Turiya

La consumació de la meditació es l’harmonització i integració dels tres nivells de la ment i s’anomena també estat de Turiya. És el quart estat o dimensió transcendental, més enllà de la ment habitual i no és possible definir-lo amb l’intel·lecte. Aquest estat representa la culminació del perfeccionament de l’ésser humà.

Aprofundeix en el coneixement del ioga

Si vols ampliar els teus coneixements sobre el ioga o, fins i tot, formar-te com a professor, als nostres centres YogaOne hi trobaràs nombrosos cursos on aprendràs diferents aspectes d’aquesta ciència mil·lenària. Tria el centre que més t’agradi i demana ara una sessió gratuïta en aquest enllaç.

Posted in Meditació and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *