Els secrets del Dharma ioga i les 6 postures clau

La pràctica del dharma ioga aporta molts beneficis a nivell físic, ajuda a controlar els pensaments i a incrementar la concentració

Aquest estil de ioga, conegut arreu del món, va ser creat per Sri Dharma Mittra, un mestre i guru de ioga que va començar els estudis a la dècada de 1950. Se l’anomena “mestre de mestres” i també “la roca del ioga”. D’una banda, les seves sessions de ioga són tan espectaculars per les inversions i postures, que fins i tot el Cirque du Soleil volia fitxar-lo. D’altra banda, el seu gràfic de les 908 postures s’ha convertit en tot un referent que es troba a la majoria de prestigioses escoles de ioga de tot el món i que també pots veure penjat a les parets del DiR.

Si vas a Nova York pots assistir a les seves classes, on ensenya ioga als seus deixebles i on és un referent mundial per l’equilibri dels seus ensenyaments i del seu estil inspirat en el Hatha clàssic. A YogaOne tenim la sort de tenir molts professors -com per exemple Jordi Canela– que han rebut els ensenyaments directament d’ell o d’algun del seus millors deixebles.

Desbloquejar emocions

En una classe de Dharma trobaràs sempre una estructura molt sòlida i la identificaràs especialment per la seqüència d’inici anomenada Shiva Namaskara, pròpia d’aquest estil, i perquè les postures invertides o sobre el cap es fan a la meitat de la pràctica, en lloc de fer-les al final com és habitual en la majoria d’estils. Quan practiques les postures no penses primer en l’alineació, sinó que les ofereixes i les fas servir com una oració viva. Per això diem que és un ioga on trobaràs moltes postures que obren el quart txakra (centre energètic situat al centre del pit) amb l’objecte de desbloquejar les emocions i els sentiments i fer-te sentir més tendre i afectuós.

Les 6 postures clau del Dharma Yoga

Sri Dharma Mittra parla de les sis postures mare del ioga que són els fonaments sobre els quals es basa la pràctica del Hatha Ioga, asanes que trobes amb diferents variants a totes les classes de Dharma. Aquestes postures aporten beneficis com la millora de la concentració, afavoreixen la vitalitat i la força del pensament, hi ha postures invertides per mantenir la ment atenta i alinear l’esquena; i d’altres que estan especialment pensades per tonificar els òrgans interns i incrementar la circulació sanguínia i l’oxigenació de tot el cos.

  • Padm sana (lotus)

secrets del dharma ioga i les seves postures

Estirament cap amunt assegut. És la postura mare de l’alineació i la més beneficiosa per concentrar-se i meditar. Beneficis: Redueix la rigidesa de les cames, tonifica la regió lumbar, la columna vertebral, l’abdomen i els òrgans abdominals. És relaxant i en tenir l’esquena alineada ajuda a mantenir la ment atenta. És ideal per a la pràctica de Pranayama (respiració), Dharana (concentració) i Dhyana (meditació).

  • Paschimottanasana (estirament a l’oest)

secrets del dharma ioga i les seves postures

 Estirament cap endavant de l’esquena, on tenim els canals energètics. És la postura que guia totes les flexions cap endavant. Allarga tota la part posterior del cos. Beneficis: Tonifica els òrgans abdominals, els ronyons, rejoveneix tota la columna vertebral i millora la digestió. Descansa la ment, en estirar la pelvis i aportar sang oxigenada, augmenta la vitalitat i regula les funcions sexuals.

  • Bhujangasana (cobra)

secrets del dharma ioga i les seves postures

Estirat a terra de bocaterrossa, la distància del tronc tirant el cap enrere com una cobra a punt d’atacar. Guia totes les flexions enrere. Beneficis: Obre el tòrax, alleuja els dolors d’esquena. És molt saludable per als ronyons i òrgans interns i un bon remei per a l’insomni.

  • Sirshasana (inversió sobre el cap)

secrets del dharma ioga i les seves postures

Els llibres antics consideren aquesta inversió el rei de totes les asanes. Beneficis: Aporta serenitat, confiança i equilibri físic i mental en fer circular sang oxigenada a través de les cèl·lules cerebrals. Nodreix les glàndules pituïtària i pineal. Estimula les habilitats mentals, la força del pensament. És ideal contra la pèrdua de memòria, l’insomni, el restrenyiment, els refredats.

  • Sarvangasana (vela)

secrets del dharma ioga i les seves postures

Inversió sobre l’esquena, els grans mestres l’han anomenat la mare de les postures. Beneficis: Manté el cos jove. Afavoreix el sistema endocrí i beneficia especialment les glàndules tiroides i paratiroides. Ajuda en cas d’asma, bronquitis, refredats, restrenyiment, trastorns en la menstruació. Aporta sensació de calma.

  • Ardha Matsyendrasana (torsió lateral)

secrets del dharma ioga i les seves postures

Rotació d’espiral de l’espina dorsal. És la postura mare que guia totes les torsions de la columna. Beneficis: Massatge beneficiós per als òrgans abdominals, fetge, melsa i altres òrgans interns, especialment el còlon. Beneficia intensament la columna en rotar totes i cadascuna de les vèrtebres. Ajuda a disminuir la mida de l’abdomen.

Et convidem a provar la seqüència de Dharma a YogaOne, on trobaràs diferents nivells, des de restauratiu, principiant, mitjà i avançat, amb postures realment complexes. I si segueixes pacientment i amb constància la pràctica, veuràs com es produeix una important transformació a nivell físic, mental i espiritual. Pots demanar una sessió gratuïta en aquest enllaç.

Posted in Ioga and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *