ioga com a medicina del cos

Perquè el ioga es considera un art i una medicina per al cos

El ioga és una de les disciplines que cada dia guanya més adeptes i això s’explica pels grans beneficis que aporta la seva pràctica

Els professors dels estudis YogaOne, ho veuen cada dia en les classes: “Molts alumnes comencen les classes de ioga per millorar l’estat físic, però a més de trobar aquesta millora, veuen com el ioga també els aporta serenitat, vitalitat i una agradable sensació de relax”.

El ioga és una disciplina mil·lenària molt completa i que aporta beneficis tant a nivell físic, com mental i espiritual. De fet, els millors professors de ioga del món, convidats a sessions especials i workshops de ioga que ofereix YogaOne de manera regular, asseguren que “el ioga és el camí de l’equilibri entre el cos i la ment, i ajuda a redescobrir la felicitat interior, molts cops oblidada”.

Per descobrir l’essència del ioga anirà bé recuperar el significat etimològic de la paraula: ioga en sànscrit significa “unió”, una unió que fa referència a la connexió entre el cos, la ment i l’esperit. Cal ser conscients que, tant les emocions com els pensaments afecten al cos i que l’eficàcia del ioga té molt a veure amb aquest desig d’unir les diferents parts que ens conformen.

Existeixen molts estils de ioga, però la pràctica de les asanes constitueix el gruix de la classe i són les que arriben a transformar el cos i la ment: hi ha una millora de la flexibilitat, s’incrementa el rang de moviment de tot el cos, millora la circulació de la sang i afavoreix l’eliminació de toxines. Els beneficis que el ioga aporta són il·limitats, ja que comprenen tot el conjunt del sistema immunitari, glandular i muscular.

Són molts els qui consideren el ioga una medicina per prevenir i curar moltes malalties, ja que les postures que es realitzen arriben a cada racó del cos oxigenant totes les cèl·lules.

En el ioga la respiració és un altre element fonamental, perquè constitueix el pont per arribar a les emocions i també la base de cada moviment i postura. Convé a poc a poc aprendre a sincronitzar les postures amb la respiració, perquè l’efecte del ioga es multipliqui. Quan les torsions i estiraments de les asanes es combinen bé amb la respiració, els òrgans interns arriben a gaudir dels beneficis d’una mena de massatge que els retorna l’equilibri i els ajuda a eliminar tensions.

D’altra banda, una part molt important del ioga consisteix a observar la respiració, cosa que, a més d’afavorir la concentració, permet connectar amb el ritme natural de la persona, que pren consciència d’ella mateixa i pot asserenar la ment.

Un art a l’abast de tothom

Una altra de les característiques del ioga és que està a l’abast de tothom, perquè les asanes es poden adaptar a les possibilitats de cada persona. Hi ha modalitats de ioga per a dones embarassades, per a gent gran… Però també pot ser una pràctica molt exigent afegint grau de dificultat a les postures.

ioga com a medicina del cos

 

Un estil per a cada necessitat

A YogaOne trobaràs més de 20 estils de ioga que pots consultar en aquest enllaç. Et resumim a continuació els més destacats.

Hatha: La majoria de branques deriven d’aquesta modalitat. Una classe inclou asanes estàtiques coordinades amb la respiració, exercicis de respiració (pranayama) i finalitza amb una relaxació conscient.

Ashtanga: estil dinàmic de ioga creat per Sri K. Pattabhi Jois en el qual les asanes, sincronitzades amb la respiració, s’enllacen les unes amb les altres formant una vinyasa (seqüència).

Kundalini: l’energia Kundalini rau a la base de la columna. L’objectiu és despertar aquesta energia i elevar la consciència mitjançant una respiració molt energètica, moviments repetitius i cant de mantres.

Dharma: modalitat desenvolupada per Sri Dharma Mittra (1930) amb una línia de treball semblant a l’Ashtanga i el Flow Ioga.

Anusara: estil de ioga basat en cinc principis d’alineació que unifica els principis universals d’alineament amb una filosofia tàntrica no dual que personifica una celebració del cor.

Ioguilates: fusió entre el ioga i el Pilates. Treball molt complet a nivell de la musculatura profunda i de consciència corporal.

Iyengar: la pràctica d’Iyengar se centra en l’alineació correcta del cos. Les postures es mantenen per un temps.

D-gravity Ioga: fusió de diferents tècniques com el Pilates, gimnàstica, acrobàtics, dansa i ioga que es practica amb una hamaca penjada del sostre. Es fa exercici desafiant la gravetat i buscant la diversió.

Posted in Ioga and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *