así es la vida de un yogui

Així és la vida d’un iogui que viu en societat

La vida d’un iogui és aquella que busca l’harmonia amb els principis que regeixen l’univers i es compromet a perfeccionar-se fins arribar a connectar amb la seva naturalesa divina

La idea general és que, individualment, som com onades d’un gran mar. En aquest sentit tots estem interconnectats i tenim la mateixa essència. Tots estem fets de cos, ment i ànima, un ànima individual que està unida i forma part d’una ànima universal. El iogui sap, té fe, que pot anar sent cada cop més un reflex d’aquest absolut que està en ell i del qual és el mitjà.

Hi ha dos tipus de ioguis: els renunciants, que abandonen la vida comú per retirar-se a la seva pràctica espiritual de forma ininterrompuda, o aquells que tenen el mateix propòsit de realitzar-se, però vivint en societat. Aquests tenen més difícil establir-se en una pràctica regular, però alhora tenen més possibilitats d’interactuar amb d’altres persones i contribuir al bé comú. Avui ens centrarem a comentar la vida d’un raja iogui que viu en societat.

Aquest iogui matina per començar el seu sadhana o pràctica espiritual abans d’anar a treballar. Se n’ha anat a dormir d’hora i es desperta aviat amb gran precisió; és molt disciplinat, ràpidament connecta amb la respiració i amb el nou estat mental per fer que l’energia universal es manifesti a través d’ell. Fa moviments de desbloqueig suaus, visualitza el seu dia i utilitza mètodes de neteja corporal, externs i interns, com passar aigua amb sal per les fosses nassals, beure una infusió de te amb llimona o fer moviments circulars de l’abdomen.

Després passa a fer una combinació de moviments físics basats en les asanes o postures de ioga, exercicis de respiració i meditació. La idea és anar interioritzant i connectant-se amb l’ésser. Per això ha de transcendir el propi cos, carregar-se d’energia, dirigir els sentits cap a l’interior, aquietar els pensaments i meditar en l’ésser individual o absolut.

Seguidament pot beure un suc vegetal o menjar cereals amb fruits secs i llet d’arròs, per posar un exemple, però no oblida que no només ha de viure dels aliments. El iogui nodreix no només el seu cos físic, sinó també l’energètic i l’espiritual.

Alguns dels mètodes que fa servir son: alimentar-se essencialment d’aliments frescos, sobretot d’origen vegetal, fer exercicis de respiració per carregar-se d’oxigen i eliminar els residus de diòxid de carboni, fer l’exercici just per vivificar el cos però no baixar-ne l’energia, anar a llocs amb aire pur per poder estar al sol una estona. Menjar amb moderació per facilitar la digestió i menjar fibra per facilitar l’evacuació. És essencial no malgastar en excés l’energia sexual, ja que això li aporta una gran vitalitat. El cos espiritual l nodreix amb la meditació. El seu objectiu es mantenir l’estat meditatiu tot el dia.

jordi canela como es la vida de un yogui

Respecte a la feina, entén que té el dret i l’obligació de treballar per generar els recursos suficients per viure amb dignitat ell i la seva família. Mira de fer una feina que d’acord amb el seu talent o naturalesa o que estigui arrelada en el seu àmbit social o familiar, però sempre amb vocació de servei. També procura participar en projectes que ofereixin un servei social, que millorin la vida de les persones i que ajudin a desenvolupar la consciència.

El iogui actua renunciant al fruit de les seves accions, ho fa tot de la millor manera possible sense preocupar-se dels efectes, ja que sap que els resultats depenen de molts factors. La feina la fa mantenint l’entusiasme, maximitzant les accions positives, i seguint els principis de vida de les ensenyances tradicionals basades en el respecte i la no violència, la veracitat i l’honestedat.

Quan torna a casa és moment de compartir i gaudir la vida amb els seus. Sopa lleuger i ho combina amb un temps per a l’autoestudi, observant com ha anat el dia; llegeix algun paràgraf dels textos sagrats i acaba meditant per reconnectar-se i oferir els fruits de les seves accions. Es refresca i es renta abans d’anar a dormir amb la consciència elevada.

Autor: Jordi Canela, co-fundador de YogaOne i fundador de Global Yoga Congress.
Posted in Ioguis and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *