respirar vida

“Respirar la vida” de Dan Brulé

Un dels principis bàsics del zen és el de la ment del principiant, l’habilitat de veure les coses tal com són, en el moment present, sense fer cap projecció mental del teu passat en aquesta realitat. La respiració conscient és la manera perfecta de situar-te en la realitat del moment present.

L’arquer ha estat sempre un símbol del zen, així que utilitzarem l’art del tir al blanc com a metàfora, com veuràs aplicarem la mateixa dinàmica per la respiració que si estiguéssim fent tir a l’arc. El tir a l’arc i el treball de respiració impliquen combinar forces físiques molt poderoses, i un alt nivell de concentració mental. Quan l’arquer tiba la corda de l’arc, correspon a la inspiració, quan la deixa anar, correspon a la exhalació, es produeix un moment molt especial, en què la concentració mental i el poder físic estan units, la diana està perfectament a la vista i tot està perfectament alineat, en aquest moment, l’únic que has de fer és deixar anar, i deixar que voli la fletxa.

La fletxa és la teva intenció. Crea una intenció genuïna i al exhalar allibera la teva intenció juntament amb l’aire, en aquesta pràctica, tu ets l’arc, l’arquer, la fletxa i la diana.

En inspirar, els músculs que s’encarreguen de la respiració s’eixamplen i s’enforteixen físicament, quan generes una intenció, estàs creant força mental, quan els pulmons estan plens l’únic que pots fer és deixar anar l’aire, no necessites empènyer ni forçar, ni bufar només has de deixar anar. Avui ens concentrarem en aquest reflex respiratori natural perquè treballi al teu favor.

Tens alguna meta o resultat que vulguis aconseguir o que vulguis manifestar en el món real? Concentra’t en la teva intenció en inspirar i després, simplement, deixa anar, relaxa’t i permet que el poder reflex de la exhalació posi en marxa aquesta intenció en el teu nom. Potser tinguis un desig o una oració, potser vulguis ajudar a algú que està en una altra part del món amb la teva intenció amorosa. Utilitza la teva respiració amb aquesta finalitat, inspira i crea una intenció sincera, exhala i allibera aquesta intenció al món i a la teva vida. Permet que el poder natural de la respiració recolzi la teva intenció. D’aquesta manera, cada respiració pot ser com una oració i una benedicció, les teves fletxes poden ser les coses que vulguis alliberar, poden ser els teus pensaments o les emocions negatives. poden ser les fletxes d’algun trauma del passat, una por, un dubte, un ressentiment o qualsevol cosa que ja no necessitis o que ja no vulguis seguir retenint. Les teves fletxes també poden ser positives, poden ser fletxes d’amor, alegria i pau.

Com deia una de les oracions de Sant Francesc: «Senyor, que jo sigui un instrument de pau, on hi hagi odi, permet-me sembrar amor, on hi hagi una ferida, el perdó, on hi hagi dubte, la fe, on hi hagi desesperació, esperança, on hagi foscor, la llum».

Text: Dan Brulé, “Respirar la vida”.
Posted in Ioga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *