TPM-->

COS, MENT I ESPERIT

El Raja Ioga és un tipus de ioga que significa literalment el ioga dels reis. D'aquesta manera, el Raja Ioga implica que la ment és el rei per sobre de la resta d'òrgans del nostre cos. Per donar amb l'origen d'aquest tipus de ioga hem de viatjar fins al segle III a.C. a l'antiga Índia, on trobem referències escrites per Patanyali en el seu text clàssic Yoga Sutra, el llibre més antic sobre el ioga.

El Raja Ioga és una de les sis doctrines de l'hinduisme i pot ser identificat també com ashtanga ioga o simplement ioga. D'aquesta manera, el Raja Yoga abasta diversos iogues com el ashtanga ioga, el kundalini, el kriya, el mantra o el dhyana, segons Danilo Hernandez, un dels mestres més reconeguts en el món del ioga.

El Raja Ioga està centrat en la meditació i per aquesta raó la ment és un instrument molt important entre els practicants d'aquesta doctrina, ja que s'utilitza per aprofundir en la divinitat de l'univers interior. Per a això s'ha de desviar l'atenció de la ment cap a l'interior de cada persona, evitant els pensaments exteriors.

Els 8 passos del Raja Ioga

Els vuit passos del Raja Ioga van ser compilats per Patañyali en el seu llibre Ioga Sutra i es tracta d'una progressió cap a la purificació del cos i la ment, per portar al iogui cap a la il·luminació. Aquests són:

- Els Yamas

Es tracta de principis bàsics que s'han de practicar per viure correctament en societat. Es divideixen en 5 preceptes morals:

Ahimsa: relacionat amb la NO violència.

Satyam: ser sincer i honest en la teva vida i amb les altres persones.

Asteya: no robar ni aprofitar-se d'altres persones.

Brahmacarya: té relació amb la sexualitat, exposa que no s'ha de malgastar l'energia sexual, perquè és molt poderosa.

Aparigraha: no obstinar-se amb béns materials ni ser cobdiciós.

- Niyama

Els niyamas també són 5 preceptes ètics que aporten qualitats a la persona:

Saucha: té a veure amb la puresa tant interna com externa que s'aconsegueix a través d'una alimentació saludable i la pràctica d'asanes.

Santosa: es basa en desenvolupar un estat de felicitat, estar content amb un mateix.

Tapes: eliminar les impureses del cos i de la ment. S'aconsegueix a través de les asanes i les pranayama.

Svadhyaya: desenvolupament espiritual a través de l'autoconeixement, la reflexió i l'autoobservació.

Īshwara pranidhara: entregar-se a la presència divina i lliurar-se de desitjos mundans.

- Asanes

Les asanes són les postures o posicions que ajuden a generar estabilitat física, mental i emocional. És molt important trobar la calma i equilibrar el ritme respiratori, sent ferma i constant.

- Pranayama

La pranayama està directament relacionada amb la respiració per aconseguir arribar als nivells més profunds de la consciència.

- Pratyahara

La pratyahara pretén eliminar l'enfocament de cada un dels sentits cap al món exterior per centrar-lo en el món interior, cap a l'ànima de l'individu. D'aquesta manera ajuden a la ment en la seva recerca interna.

- Dharana

En aquest pas s'ha de practicar la concentració i dirigir la ment cap a un punt concret. Dharana es tracta del pas previ a la Dhyana, la meditació.

- Dhyana

Estem davant del penúltim pas, el de l'evolució de la Dharana que s'acaba convertint en meditació. En aquesta fase el temps tal com el coneixem s'atura i la ment observa el seu propi comportament

- Samadhi

Samadhi és l'últim pas del Raja Ioga i significa absorció total. En aquesta fase s'aconsegueix un estat de consciència molt profund i s'experimenta la unitat amb l'Ésser o Déu.